Moestuinrecepten

Tiramisu Royal met rabarber en frambozen

Door Marina Poussart

Ingrediënten:

  • 500 gram rabarber
  • 25 gr suiker
  • 10 el creme de cassis (likeur)
  • 2 dl slagroom
  • 2 el suiker
  • 150 gr mascarpone
  • 1 pak lange vingers

Rabarber wassen en in stukjes snijden en met suiker naar smaak tot moes koken, dan af laten koelen. 2 el creme de cassis en eventueel wat frambozen ( voor de kleur ) erdoor roeren.Slagroom stijf kloppen met scheutje roosvisee of wat suiker..2 el creme de cassis door de mascarpone roeren en de slagroom er luchtig doorheen scheppen.Op de bodem van de schaal een laag lange vingers leggen nadat je deze door de likeur hebt gehaald.Achtereenvolgens erover verdelen: helft van het mascarponemengsel, helft van rabarbermoes,weer een laag lange vingers ( door de drank halen)dan de resterende helft van het rabarbermoes,en afdekken met helft mascarpone mengsel.tip !!! De Tiramisu wordt lekkerder hoe langer die kan staan.Voor het serveren een flinke scheut frambozensaus eroverheen gieten.Die saus maak je door 500 gram frambozen samen met wat limonchello (citroenlikeur) of citroensap,en 100 gram poedersuiker te pureren met de staafmixer.ik heb zelf andere likeur gebruikt die ik toevallig in huis had.De likeur heb ik ook aangelengd met vocht van het rabarbermoes,of wat sinaasappelsap) anders heb je erg veel likeur nodig.Als de aardbeien straks rood zijn, dan maak je op dezelfde manier aardbeiensaus voor eroverheen.

Groentesoep (ca. 3 liter)

Door Hans Zeegers

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 2 prei
  • 2 wortelen
  • 2 takken maggi plant
  • 10 gram bleu band boter
  • 1 of 2 kopjes water
  • 6 stuks Goudbouillon blok voor 0,5 liter

Snij de ui door midden en snij smalle plakjes van de ui, schaaf de wortel in dunne plakjes, snij de prei in fijne ringen. Snij de blaadjes van de maggi plant fijn. Doe de boter in de soep pan en laat de boter smelten, doe als eerst de uien er bij en laat deze smoren, na circa 1 minuut doe dan de wortel, de prei en en de maggiplant erbij. en schud er een kopje water bij. Doe nu de deksel op de pan en laat dit gedurende een half uur smoren, verdampt er te veel water doe dan er nog een kopje water bij, na een half uur is de groente bijt gaar. Zet de pan nu op de kleinste pit en de vlam heel klein of indien nodig een vlam verdeler eronder. giet nu 3 liter heet water erbij, en een voor een de boilon blokken er bij. Laat de soep nu ca. 1.5 uur lekker trekken. De soep is nu klaar voor op te eten, je kunt bij het opdienen eventueel een beschuit in de soep doen. Smakelijk eten.

Slasoep met munt en citroen, voor vier personen

Door Marina Poussart

Ingrediënten:

  • 2 kroppen sla
  • 3 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • flinke klont roomboter
  • 1 liter groentebouillon
  • handvol verse muntblaadjes
  • 1 citroen
  • tuinkruiden, peper en zout.
Hak de sjalotjes en knoflook grof en fruit het in de roomboter aan tot het glazig is. Haal de slabladeren los, verwijder de minder mooie , buitenste bladeren en was de blaadjes. Doe de slabladeren bij de sjalotjes en knoflook en roerbak ze tot ze geslonken zijn. Giet de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Breng op smaak met flink zout peper en een klein scheutje slagroom. Rasp de schil van de citroen, hak de schil samen met de munt heel fijn. Serveer de soep in kommen en strooi er wat van het citroen- muntmengsel over. Houd u het liever eenvoudig laat het citroenmengsel weg en gebruik tuinkruiden naar smaak.